Totalul afișărilor de pagină

vineri, 25 mai 2012

Interviu cu Viorel Ciocianu, Maestru Reiki (I)


Viorel Ciocianu s-a nascut la Bucuresti in iarna anului 1969. Din 1990 incepe sa lucreze in Televiziunea Romana ca operator imagine si reporter. Pe langa o cariera in industria audiovizualului, Viorel este pasionat si de Reiki. In anul 2007, in urma unor cursuri de specialitate (Reiki Usui, Karuna Reiki, Palma Budista) a atins nivelul de Maestru Reiki. In acest interviu Viorel Ciocianu vorbeste despre ce este Reiki, despre beneficiile practicii Reiki si cum poate Reiki sa contribuie la dezvoltarea noastra personala.
Mihnea Voicu Simandan: In doar cateva cuvinte, cum se poate defini Reiki?
Viorel Ciocianu: Reiki este un sistem de “terapie prin lumina” simplu, accesibil si mai ales deosebit de eficient. Este o cale a cunoasterii de sine, esenta sa fiind autovindecarea prin energie cu ajutorul mainilor.
MVS: Din punct de vedere etimologic, ce inseamna Reiki?
VC: Reiki este un cuvant japonez care inseamna Energie Vitala Universala. Practic sintagma Reiki provine din doua cuvinte: “Rei” – intelepciunea si respectul pentru Marea Sursa, caci ea este atotvindecatoare (Rei = atotvindecator) si “Ki” – energia universala, energia vitala care leaga aspectele materiale de cele spirituale, ale Creatiei.
MVS: Care au fost fazele de inceput in istoria Reiki-ului?
VC: Cu mult timp in urma, Reiki, si ma refer aici la metoda, nu la numele sub care ea era cunoscuta, era o tehnica de vindecare fireasca, naturala in societatea orientala, fiind una dintre cele mai vechi si mai eficiente metode de intretinere si vindecare a organismului.
Dupa unii cercetatori aceasta tehnica de vindecare ar avea o vechime de peste 10.000 de ani. Parerile sunt destul de impartite, oricum, istoria nescrisa a acestei metode ii traseaza traiectoria din vechea Indie, Nepal si Japonia. Cu cat societatea a evoluat (sau poate a involuat la acest capitol) atentia oamenilor se muta de pe propria persoana pe cei din jur, pe mediul inconjurator, pe material. Foarte putini vor fi cei care vor continua Reiki. Dupa o lunga perioada de timp, acum aproximativ o suta de ani, aceasta metoda va prinde din nou viata in Japonia.
MVS: Care au fost momentele esentiale din viata lui Mikao Usui, japonezul considerat fondatorul Reiki?
VC: In secolul al XIX-lea incepe legenda Reiki-ului Traditional, cand Dr. Mikao Usui, director al Universitatii Dosisha din Kyoto si preot crestin, le vorbea studentilor despre vindecarile si minunile facute de Iisus. Si tot atunci au inceput cautarile sale in scrierile religioase crestine despre aceste vindecari.
Timp de 10 ani el a studiat texte sacre crestine si budhiste, caci atat Isus cat si Budha facusera vindecari miraculoase. Calugarii budisti i-au spus ca metoda de vindecare s-a pierdut, iar pentru a fi redescoperita trebuie sa aprofundeze calea catre iluminare. Se apuca astfel sa studieze la University of Chicago Divinity School (SUA) religia si filozofia comparata, invatand in acelasi timp limba sanscrita. Astfel a putut sa descifreze texte dintr-o manastire Zen, care descriau o formula de vindecare. Aceasta trebuia insa probata.
MVS: Care este semnificatia initierii lui Mikao Usui in Reiki si cum a avut loc acesta initiere?
VC: Mikao Usui s-a retras timp de trei saptamani pe muntele Koriyama pentru post, rugaciune si meditatie. In cea de-a 21-a zi, inainte de rasaritul soarelui, Dr. Usui a vazut venind catre el o lumina orbitoare. Aceasta l-a lovit in mijlocul fruntii cu o forta care l-a facut sa-si piarda cunostinta. Astfel a primit simbolurile, informatiile legate de ele, cat si modul in care se activeaza energia vindecatoare.
Dr. Mikao Usui redescoperise metoda de vindecare folosita de Iisus si Buddha. Pe drumul de intoarcere a putut experimenta cele descoperite facand patru “miracole” – patru vindecari. Dr. Usui a numit aceasta energie vindecatoare REIKI. El a predat-o mai departe discipolilor sai. Usui a avut mai multi discipoli, intre care si Chujiro Hayashi. Reiki a ajuns mai tarziu si in vest cu contributia doamnei Hawayo Takata, initiata de Hayashi. In acest fel Reiki a devenit treptat un sistem de “vindecare cu lumina” la nivel mondial.
MVS: In anul 2008 ai fost la mormantul lui Mikao Usui din Tokyo unde ti-ai descoperit maestrul…
VC: Eram pentru a 5-a oara in Tokyo si lucram la un contract pentru Centrul Cultural Japonez din Cluj, unde am avut onoarea sa-l cunosc pe Sensei in Aikido
Dorin Marchis.
Acesta, in dorinta de a repara imaginea marelui sau Sensei de Aikido, Masatake Fujita Shihan, a propus sa mergem sa filmam un documentar inclus in programul Discover AIKIDO.
Atunci m-a strafulgerat gandul ca si eu am un Sensei, si eu am un Maestru, si nu unul oarecare, iar soarta si norocul a facut sa ajung pe acele meleaguri sa pot sa-mi intalnesc maestrul chiar si numai atingandu-i piatra funerara.

Viorel Ciocianu, Maestru Reiki
Stiind ca Mikao Usui este inmormantat in Tokyo mi-am propus sa-i vizitez mormantul. Am cautat detalii pe internet, am mers la Marele Templu Asacusa din Tokyo, am aprins betisoare si m-am rugat sa pot gasi mormantul Maestrului meu. M-am lasat dus de inspiratie si de energie, iar spiritul Marelui Maestru Mikao Usui cred ca stia de mine si de intentia mea, asa ca am convingerea clara ca numai el a fost cel care m-a condus energetic pana la mormantul sau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu