Totalul afișărilor de pagină

joi, 10 mai 2012

Istoria Reiki


Istoria (sau legenda ?! )promovată de americani a Reiki ului tradiţional începe în secolul al XIX lea cu Dr.Mikao Usui, director al Universităţii Dosisha din Kyoto Japonia şi totodată preot creştin. El le vorbea adesea studenţilor săi de minunile înfăptuite de Iisus . Studenţii săi i au cerut să le dezvăluie metoda prin care Isus făcea vindecări şi acest lucru l a determinat să petreacă zece ani căutând răspunsul în scrierile religioase creştine... Autorităţile religioase din Japonia l au convins că nu sunt cunoscute mai multe lucruri despre aceste vindecări, în afara celor deja ştiute şi atunci Mikao Usui s a îndreptat cu cercetările spre budism. Şi Buddha făcuse vindecări, existând deasemenea şi teoria potrivit căreia Iisus trăise în India în perioada adolescenţei sale pe care scrierile creştine o trec sub tăcere.
Călugării budişti i au spus că metoda de vindecare respectivă s a pierdut de mult timp şi singura modalitate de a o afla rămâne aprofundarea budismului pe calea spre iluminare. Mikao Usui a călătorit atunci în SUA unde a trăit şapte ani. Negăsind mai multe răspunsuri la creştinii de aici, a urmat University of Chicago Divinity School studiind religii şi filozofii comparate, finalizate prin obţinerea doctoratului în teologie. Aici a învăţat să citească limba sanscrită, limba străveche a Indiei şi Tibetului. După întoarcerea în Japonia, Dr.Usui s a stabilit într o mânăstire Zen, unde a găsit texte descriind o formulă de vindecare pe care o putea citi în original, în sanscrită. Materialul nu conţinea însă informaţii privind activarea energiei şi punerea ei în funcţiune. El şi a dat seama că aceste informaţii au fost omise intenţionat pentru a fi protejate de neaveniţi. Şi a dat seama că deşi formula era foarte simplă, textul trebuia interpretat, doar fusese scris cu 2500 de ani în urmă. Deasemenea, metoda trebuia probată.
Dr.Usui s a retras pentru trei săptămâni pe muntele Koriyama pentru meditaţie, post şi rugăciune. El a aşezat în faţa sa 21 de pietre şi la trecerea fiecărei zile arunca una din ele pentru a marca astfel scurgerea timpului. În ultima dimineaţă, înainte de răsăritul soarelui Dr.Usui a văzut un proiectil de lumină albă strălucitoare venind spre el.
În primul moment s a speriat, dar apoi şi a acceptat soarta şi răspunsul la meditaţia sa, chiar dacă aceasta ar fi însemnat sfîrşitul vieţii sale. Lumina l a lovit în mijlocul frunţii în zona chakrei AJNA şi pentru un timp şi a pierdut cunoştinţa. Apoi el a văzut milioane şi milioane de baloane multicolore şi în final simbolurile Reiki ca pe un ecran. În timp ce vedea simbolurile, primea informaţii despre ele, cum activează energia vindecătoare. Era prima activare Reiki, redescoperirea psihică a unei metode antice. Dr.Mikao Usui a părăsit muntele Koriyama cunoscând metoda de vindecare folosită de Buddha şi de Iisus.
Coborând muntele, el a experimentat ceea ce este cunoscut ca fiind cele patru miracole. Primul, coborînd muntele şi a rănit tălpile şi instinctiv s a oprit şi şi a pus mâinile pe ele. Palmele i s au încălzit şi tălpile i s au vindecat. Apoi a ajuns la o casă care servea pelerinilor ce urcau muntele, cerînd mâncarea obişnuită. Deşi postise 21 de zile a putut mânca normal fără a avea probleme cu stomacul. Acesta a fost al doilea miracol. În aceeaşi casă o femeie care servea mâncarea avea o puternică durere de dinţi vindecată de el prin plasarea palmelor sale de o parte şi de alta a feţei ei. Acesta a fost al treilea miracol. Întorcându se la mânăstirea sa, l a găsit pe directorul mânăstirii ţintuit la pat de o criză de artrită şi l a vindecat cu ajutorul mâinilor sale vindecătoare. Acesta a fost al patrulea miracol.
Dr.Usui a numit energia vindecătoare REIKI ceea ce înseamnă energie vitală universală.
El a dus acestă metodă de tratament la periferia oraşului Kyoto unde a trăit câţiva ani tratând cei mai săraci oameni, care trăiau din mila comunităţii. Odată vindecaţi, aceştia ar fi trebuit să înceapă o viaţă nouă, dar ei se complăceau în a trăi din mila altora, ceea ce l a determinat să părăsească locul. Oamenii nu apreciau vindecarea pentru că nu plăteau nimic pentru ea.
Dr.Mikao Usui a devenit pelerin, purtând Reiki ul şi răspândindu l prin toată Japonia. În drumul său, el l a întâlnit pe Chujiro Hayashi, ofiţer de marină în rezervă, căruia i a transmis complet sistemul Reiki desemnându l ca succesor al său. Era anul 1925 şi Chujiro Hayashi avea 47 ani.
Dr.Mikao Usui a murit în anul 1930 după ce instruise 16 maeştrii. Chujiro Hayashi a fost primul care a împărţit tehnica Reiki în trei grade: I, II şi maestru. A instruit mulţi oameni, bărbaţi şi femei, printre care şi 16 maeştrii.
El a deschis o clinică terapeutică în Tokio unde terapeuţii lucrau în grup tratând pacienŢii ce locuiau în clinică în timpul tratamentului. Bolnavii netransportabili erau vizitaţi la casele lor.
La această clinică numită Chujiro Hayashi's Shina No Machi a ajuns Hawayo Takata ca pacientă în 1935. Hawayo Kawamuru era născută în 24 decembrie 1900 la Hanamaulu pe insula Kauai , în Hawaii într-o familie de culegători de ananas .
A lucrat ca servitoare şi menajeră în casa unui plantator bogat fiind apoi promovată ca bibliotecară. În 1917 ea s-a măritat cu Saichi Takata care era contabilul plantaţiei respective, trăind împreună fericiţi, avînd şi două fete.
Saichi Takata a murit prin infarct la vîrsta de 32 de ani şi astfel Hawayo Takata la vîrsta de 30 de ani a rămas văduvă cu doi copii mici de crescut. Ea nu a putut rezista greutăţilor şi s a îmbolnăvit. S a întors după 5 ani în Japonia internîndu se în spital. Diagnosticul era de apendicită, tumoare şi calculi biliari, fiind pregătită pentru operaţie. Intuind cä operaţia poate fi evitată, a discutat cu chirurgul aceastä problemă şi acesta a îndrumat o spre clinica lui Hayashi unde s a vindecat în patru luni.
Constatând pe propria piele binefacerile acestei metode de vindecare energetică şi -a manifestat dorinţa să o înveţe şi ea. La început a fost refuzată, pentru că japonezii nu doreau ca Reiki-ul să părăsească Japonia.
Chiar şi pentru japonezi în acea vreme învăţământul era foarte restrictiv fiind permis numai anumitor clase sociale. Până în 1937 a învăţat Reiki, întorcîndu se în Hawaii cu gradul II şi deschizînd o clinicä în Kapaa cu rezultate foarte bune.
În 1938 Chujiro Hayashi a vizitat o în Hawaii şi i a acordat masterul anunţînd o ca succesoare a sa (considerând probabil că era cea mai bună dintre maeştrii pregătiţi de el). El a insistat ca ea să nu dea lecţii fără plată. În 1938 Hawayo Takata a deschis al doilea centru de tratament la Hilo.
În 1941, pe 10 mai, în prezenţa discipolilor a părăsit această lume nedorind să participe la räzboiul pe care îl prevedea. Pentru noi acest act poate fi cel puţin curios dacă nu detestabil, dar pentru japonezi sinuciderea era ceva onorabil în acel timp.
Hawayo Takata a continuat să instruiască oamenii în Reiki, întâi în SUA şi Canada, apoi şi în Europa. În ultimii 10 ani de viaŢă a instruit 22 maeştrii.
A murit pe 11 decembrie 1980 lăsând ca succesoare pe Phyllis Furumoto, fiica unuia din copii săi, care a fost denumită de Reiki Alliance ca Mare Maestru Reiki şi care trăieşte şi astăzi în Hawaii.
Când a fost investită astfel ea a declarat că în calitate de Mare Maestru nu are nici o putere suplimentară Reiki, nu posedă nici mai multe simboluri, acordaje, tehnici şi nu are nici o autoritate asupra altor practicanţi de Reiki.
Aceasta este istoria Reiki-ului tradiţional transmisă până la noi pe filiera americană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu